Rafinowany olejek kokosowy – a co to takiego?

Czy wiesz, że rafinowany olejek kokosowy bardzo często stosowany jest w kosmetyce i kuchni? Jak to możliwe? Przecież olejki rafinowane pozbawione są składników odżywczych i aktywnych. Otóż nie do końca tak jest. Podczas procesu oczyszczania z olejku kokosowego usuwane są szczątki owadów, zarodniki grzybów i inne zanieczyszczenia, które mogłyby wpłynąć niekorzystnie na zdrowie człowieka. Zobacz, jak wygląda proces pozyskiwania olejku kokosowego, jakie ma właściwości i działanie.

rafinowany-olejek-kokosowyJak pozyskać olejek kokosowy?

Orzechy kokosowe rozłupuje się, a następnie ich miąższ suszy się na słońcu. Proces ten trwa zazwyczaj kilkanaście tygodni. W tym czasie kokosy są narażone na zanieczyszczenia; wiele niejadalnych substancji przedostaje się do miąższu. Dlatego zaraz po wytłoczeniu olejek kokosowy jest poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu.

Olejek kokosowy otrzymuje się poprzez prasowanie i wyciskanie miąższu. W tym celu używa się maszyn napędzanych przy pomocy zwierząt pociągowych. Pozyskany produkt rafinowany jest nieco później. Jak to się robi? Surowy olejek kokosowy jest kilkukrotnie filtrowany, wybielany i podgrzewany. Wysoka temperatura oczyszcza produkt ze wszystkich zapachów oraz zabija bakterie i grzyby. Następnie usuwa się wolne tłuszcze, dodając do olejku chemiczne substancje.

Jak jest różnica pomiędzy rafinowanym a nierafinowanym olejkiem kokosowym?

Nierafinowany olejek kokosowy ma gęstą konsystencję, charakterystyczny zapach biało-żółty kolor. Produkt oczyszczony pozbawiony jest kokosowego aromatu i ma klarowną formułę. Dla niektórych osób jest to zapewne zaleta – nie wszyscy bowiem lubią taki zapach, a do tego wolą stosować czysty kosmetyk o przejrzystej konsystencji. Rafinowany olejek kokosowy niektórym może wydawać się bardziej bezpieczny; zawiera jednak o wiele mniej substancji odżywczych. Dlaczego? W trakcie oczyszczania z produktu usuwane są bowiem witaminy, minerały i proteiny. Z drugiej jednak strony termin przydatności do użycia olejku rafinowanego jest znacznie dłuższy.

Rafinowany olejek kokosowy – przydatne informacje.

Olejek rafinowany jest droższy od naturalnego, nieoczyszczonego kosmetyku. W cenę produktu wliczają się wszystkie procesy związane z wybielaniem, przetwarzaniem i usuwaniem kwasów tłuszczowych. Pamiętaj tylko, że ekologiczny olejek kokosowy tłoczony na zimno zawiera takie substancje, które są przydatne dla twojego organizmu. Rafinowany olejek kokosowy jest produktem łatwo dostępnym. Znajdziesz go w dużych sklepach spożywczych lub sklepach zielarskich.

Jakie właściwości i działanie ma olejek kokosowy?

Rafinowany olejek kokosowy z pewnością będzie działał o wiele słabiej niż olejek nieoczyszczony. Naturalny produkt odżywia organizm oraz pozytywnie wpływa na skórę ciała i włosy. Ma świetne właściwości nawilżające i wygładzające. Redukuje zmarszczki, usuwa cienie pod oczami i pomaga w walce z trądzikiem. Regeneruje zniszczone włosy, leczy łupież, wzmacnia cebulki i mieszki włosowe. Jest idealny do olejowania włosów i jako jeden ze składników maseczek lub odżywek. Stosowany regularnie w widoczny sposób poprawia kondycję włosów i skóry głowy. Dzięki niemu i szczotkowanie, modelowanie fryzury są bardzo proste.